Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΙ

Ο Οσιος Μελετιος ο εν Κιθαιρώνι



1 Σεπτεμβρίου – Μνήμη τοῦ ἁγίου Μελετίου




Ὁ ἅγιος Μελέτιος γεννήθηκε τό 1035 στό χωριό Μουταλά σκη τῆς Καππαδοκίας.Ἔζησε μέσα στήν ἄσκηση, μέ ἀγρυπνίες καί προσευχές, μέχρι τά ἑβδομήντα του χρόνια.
 
Μονή Οσίου Μελετίου του εν Κιθαιρώνι
 
 

Αγαπούσε την εκκλησία περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα , δείχνοντας πως ήταν από εκείνους που λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής «που δεν γεννηθήκανε από αίματα , ούτε από θέλημα σαρκός , ούτε από θέλημα άνδρα , αλλά που γεννηθήκανε από το Θεό». Γράμματα έμαθε λιγοστά . Κ’ επειδή θελήσανε οι γονιοί του να τον παντρέψουνε , έφυγε από τον τόπο του αφήνοντας γονιούς , συγγενείς , φίλους χωράφια κ ότι άλλο είχε , και πήγε στην Κωνσταντινούπολη και γίνηκε καλόγερος σ’ ένα μοναστήρι του Χρυσοστόμου. Αφού κάθισε τρία χρόνια σ’ αυτό το μοναστήρι , μίσεψε και πήγε στη Θεσσαλονίκη και προσκύνησε τον τάφο του αγίου Δημητρίου. Από κει πήγε στα μέρη της Θήβας , και βρήκε ένα μικρό μοναστηράκι του αγίου Γεωργίου κ’ εκεί πέρα ησύχασε. Με τον καιρό μαθεύτηκε η ευσέβεια του και πήγανε κοντά του καμπόσοι από τα γύρω χωριά και βάλανε ράσο από γιδοτριχα και κάνανε κοινόβιο μοναστήρι κυβερνημένο από τον άγιο Μελέτιο. Μετά καιρό , άφησε στο πόδι του ένα γέροντα και τράβηξε να πάει στη ρώμη να προσκυνήσει τον άγιο Πέτρο και τον άγιο Παύλο , κι ύστερα από κει πήγε στα Ιεροσόλυμα. Ο άγιος Μελέτιος έκανε πολλά θαύματα , αρρώστους εγιανε , άγριες καρδιές ημέρεψε , τα μυστικά της καρδιάς διάβαζε .


Και με όλα τούτα ήτανε πάντα ταπεινός και απλός . Κοιμήθηκε εβδομήντα χρονών . στα 1105 την 1 Σεπτεμβρίου , και το κουρασμένο λείψανο του το θάψανε στο νάρθηκα της εκκλησίας των Ασωμάτων . Το μοναστήρι του αγίου Μελετίου στέκεται ως τα σήμερα . Το μέρος που βρίσκεται το λένε Πάστρα , κ’ έχει κοντά του μια κορυφή που τη λένε Μπουζουριζα . Νοτινά του μοναστηριού βρίσκονται κάποια θεμέλια και παλιά λιθάρια και λένε πως εκειπερα βρισκότανε η Μυουπολις . Σε μιαν ώρα δρόμο απ’ αυτό το μέρος είναι ένα κάστρο που το λένε Γυφτοκαστρο . Η τοποθεσία που είναι χτισμένο το μοναστήρι είναι έμορφη και θρησκευτική . Σώζεται η παλιά εκκλησία , κουμπεδωτη , αλλά δεν είναι πια στολισμένη με την αρχαία αγιογραφία , γιατί χάλασε από την πολυκαιρία . Μονάχα στο νάρθηκα βρισκουνται ακόμα κάποιες εικόνες στον τοίχο , ζωγραφισμένες κατά τα 1600 απάνω κάτω , και παριστάνουνε κάποια μαρτύρια αγίων , τους δικαίους Αβραάμ , Ισαάκ , Ιακώβ , Λαμεχ κ.λ.π. , καθώς και λιγοστούς οσίους ,. Ανάμεσα στους οποίους είναι ο άγιος Μελέτιος , ο άγιος Μωυσης ο Αιθιοψ και λίγοι άλλοι .



Εκεί είναι ιστορημένη και η Κοίμησης του αγίου Μελετίου . Υπάρχει και μια εικόνα του απάνω σε σανίδι , ιστορημένη κατά τα 1700 . Στα μετέωρα , στο μοναστήρι του Βαρλαάμ , βρίσκεται ζωγραφισμένος με κατανυχτική τέχνη ο άγιος Μελέτιος «ο εν τω ορει της Μυουπολεως» , δια χειρός Γεωργίου ιερέως και σακελλαριου Θηβών , εν έτι 1566.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου