Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2013 - 2014

 




Οκτώβριος 2013

Άνυδρος προβλέπεται στην αρχή και ο μήνας Οκτώβριος με αρκετούς ανέμους και ψυχρές μέρες! Ακολουθεί ένα διάστημα με εναλλαγές του καιρού για να τελειώσει ο μήνας με νέα απότομη πτώση της θερμοκρασίας και χειμερινή διάθεση. Από τα μέσα του μήνα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κακοκαιρίες και έντονες κατά διαστήματα βροχές. Έτσι θα κυλίσει το υπόλοιπο του μήνα με μικρά διαστήματα βελτίωσης ενδιάμεσα μέχρι και το τέλος του. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους στα ψηλά!!

 


Νοέμβριος 2013

Άστατος γενικά αναμένεται ο Νοέμβριος! Περιμένουμε αρκετές κακοκαιρίες express στις αρχές του που θα είναι έντονες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα ύστερα από αυτές τις κακοκαιρίες θα έχουμε κάποιες μικρές βελτιώσεις. Κρύο εκτιμάται ότι θα έχουμε από τα μέσα περίπου του μήνα, με τα πρώτα χιόνια να φτάνουν στα ορεινά. Από της 4/11 και μετά ο καιρός θα επιδεινωθεί με πτώση της θερμ/σιας και αρκετά φαινόμενα. Μικρή βελτίωση εν συνεχεία , όμως απ της 10-11/11 περίπου και μετά αναμένεται να επιδεινωθεί εκ νέου με πτώση της θερμ/σιας και αρκετές κακοκαιρίες κατά διαστήματα με πιο έντονη εκείνη της περιόδου 19-23/11 με αρκετά χιόνια σε ορεινά- ημιορεινά των βορειότερων περιοχών. το σκηνικό αυτό του καιρού με συνεχείς εναλλαγές βοριά- νοτιά με πολλές βροχές στα πεδινά θα συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη περίπου του μήνα ( αρκετά χιόνια μάλλον στα βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.)

 


Δεκέμβριος 2013

Τον Δεκέμβρη περιμένουμε κάποιες αξιόλογες κακοκαιρίες οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά τμήματα στα υπόλοιπα θα είναι πιο ασθενείς, χιόνια θα έχουμε στα ορεινά. Ξεκινά με κάπως ήπιο καιρό, σταδιακά βροχερός με δυνατούς μάλλον νότιους ανέμους. Από τις αρχές του δευτέρου δεκαήμερου του μήνα μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά και ίσως σε μερικά ημιορεινά των βορειότερων ηπειρωτικών περιοχών.
Η συνέχεια του μήνα βροχερή με δυνατούς ανέμους και με καταιγίδες κατά διαστήματα . Χιόνια κατά διαστήματα στα ορεινά. Σταδιακά ο καιρός θα αρχίσει να γίνεται χειμωνιάτικος με δυνατούς βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας. ειδικά στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα τα χιόνια θα κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα.

 


Ιανουάριος 2014

Σε συνέχεια της παραπάνω περιόδου ο καιρός θα επιδεινωθεί περαιτέρω, έντονα χειμωνιάτικη περίοδος , με κρύα και χιόνια κατά περιόδους έως και τα πεδινά παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής χώρας κατά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Σημαντική βελτίωση του καιρού με την είσοδο στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, οι καλές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν για όλο το δεύτερο δεκαήμερο .Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με την είσοδο στο τρίτο δεκαήμερο με βροχές αλλά και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα το διάστημα 22-24/1. Βελτίωση εν συνεχεία του καιρού. Βροχερός κατά το τελευταίο τριήμερο του και ήπιος θερμοκρασιακά.

 


Φεβρουάριος 2014

Ξεκινάει με ύφεση των φαινομένων. Από τις 21 του μήνα όμως και μετά θα έχουμε σφοδρές χιονοπτώσεις μέχρι τα παραθαλάσσια μέρη και πολύ μεγάλη παγωνιά. Ο Φλεβάρης ξεκινά μάλλον με νότιους ανέμους και βροχές κατά διαστήματα (περίοδος μάλλον με πολλά χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας), θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με καλοκαιρία ενδιάμεσα. Το σκηνικό αυτό του καιρού φαίνεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια καλύπτοντας το πρώτο μισό του μήνα. Αλλαγή του σκηνικού εν συνεχεία και ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα με τους δυνατούς βοριάδες με τα κρύα να επανέρχονται και τα χιόνια να κατεβαίνουν κατά περιόδους ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής χώρας, έτσι μ αυτόν τον καιρό θα φθάσουμε μέχρι και το τέλος του μήνα.

 


Μάρτιος 2014

Εξασθένηση των φαινομένων και σταδιακή βελτίωση του καιρού απ τις πρώτες μέρες του μήνα. Με βελτιωμένο καιρό σε γενικές γραμμές θα κυλήσει το υπόλοιπο διάστημα της περιόδου αυτής και μέχρι της 13/03/2014 του μήνα με μικρά ενδιάμεσα διαστήματα βροχοπτώσεων . Στις 18 αναμένουμε κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα στα δυτικά τμήματα. Μετά της 25 ο καιρός θα βελτιωθεί με ηλιόλουστες μέρες!

 


Απρίλιος 2014

Θα είναι ένας πολύ βροχερός μήνας με κρύο συνεχής εναλλαγές του καιρού με πολλές βροχές, έντονες καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες ακόμη και κάποια χιόνια στα ορεινά.


Ο μήνας Απρίλιος θα ξεκινήσει με μαλακό καιρό και καλές μέρες όμως γύρο στις 9 του μήνα και μετά αναμένουμε κάποιες βροχές στα ανατολικά τμήματα.

Προχωρώντας οι μέρες ο καιρός φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά , βροχές θα έχουμε και στα βορειοδυτικά αλλά ο κυρίως όγκος φαινομένων θα εστιάζει στα βορειοανατολικά τμήματα.

Μετά της 15 του μήνα θα έχουμε αρκετές βροχές στα δυτικά τμήματα ενώ στα ανατολικά θα έχουμε βελτίωση.

Γύρω στις 22 του μήνα περιμένουμε μια έντονη αλλά γρήγορη κακοκαιρία ερχόμενη από τα δυτικά με βροχές , καταιγίδες και δυνατούς ανέμους ( πιθανών ανέμους βορειοδυτικών διευθύνσεων ).
 
 


ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


1. Η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 03-12/8/2013 και με το παλιό ημερολόγιο 14-19/8/2013, στην Σμίξη Γρεβενών και η πρόβλεψη του καιρού αφορά την Δ. Μακεδονία. (και όχι μόνο) λόγω πολλών επαγγελματικών μου υποχρεώσεων

.
2. Πρέπει να τονιστεί ότι η παρατήρηση γίνεται πάνω σε καιρικά σημάδια (κυρίως άνεμος, σύννεφα, βροχή, θολούρα, υγρασία και οποιαδήποτε έκφραση αυτών), ενώ ως συμπλήρωμα στις κακοκαιρίες – για την δυναμική τους ή όχι – υπολογίζονται, στο μέτρο του δυνατού και οι φάσεις της σελήνης, που πιθανόν να είναι παράγοντας ενίσχυσής τους.


3. Να τονίσουμε ότι η παρατήρηση των μερομηνιών, που είναι η πρακτική μέθοδος πρόγνωσης του καιρού και πραγματοποιείται από κάποιος ανθρώπους της υπαίθρου εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει την γενική τάση του καιρού που θα επικρατήσει για το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από την παρατήρηση των φαινομένων και ολοκληρώνεται σε 12 μήνες.


4. Σε ότι αφορά τη παρούσα προσπάθεια, να τονίσω για άλλη μία φορά ότι το όλο εγχείρημα είναι καθαρά ερασιτεχνικό, που γίνεται όμως με μεγάλο μεράκι εδώ και αρκετά χρόνια.


5. Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που συμπαραστέκονται και προτρέπουν κάθε χρόνο προς την όλο και μεγαλύτερη προσπάθειά μου για πιο συγκεκριμένη αποτύπωση των σημαδιών σε ακριβείς ημερομηνίες.


6. Έτσι έγινε και φέτος, με όλο το ρίσκο για αστοχίες που ελλοχεύει αυτός ο τρόπος, μιας και όπως έχουμε ξανά αναφέρει, τα Mερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να υποκαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.


Καλή Χρονιά

Γιάννης Νούσιας
Σμίξη Γρεβενών

greveniotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου