Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (5) - ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΥΠΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΕΜΙΟΥ ΦΟΥΝΤΑ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 






5. ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ «ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ».




+από το βιβλίο του Επισκόπου 
Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως
κ.κ. Ιερεμίου Φούντα+ 



1. Ερμηνεύοντας την Θεία Λειτουργία, αδερφοί μου χριστιανοί, στο προηγούμενο κήρυγμα μου σας μίλησα για τα «Ειρηνικά». Είναι αιτήματά μας στον Θεό, που λέγει ο Ιερέας ,μετά το «Ευλογημένη η Βασιλεία..» και αρχίζουν με το «Εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν». Γι αυτό και λέγονται «Ειρηνικά». Στο «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…» είμαστε όρθιοι, γιατί δοξάζουμε την Αγία Τριάδα. Στα «Ειρηνικά» όμως μπορούμε να καθόμαστε, αλλά τον νου μας να τον έχουμε σε αυτά που λέει ο Ιερέας και να προσευχόμαστε γι αυτά που ακούμε. Λέει ωραία πράγματα ο Ιερέας, χριστιανοί μου, ωραία και αναγκαία για τα οποία πρέπει να προσευχηθούμε με τα «Ειρηνικά».
  




2. Πρώτα – πρώτα μας λέει ο Ιερέας να προσευχηθούμε για να λάβουμε το μεγάλο δώρο, την ειρήνη από τον Θεό και την σωτηρία των ψυχών μας. Είναι αυτό που ακούμε: «Υπέρ της άνωθεν ειρήνης και της σωτηρίας των ψυχών ημών..».
Έπειτα καούμε ότι πρέπει να προσευχηθούμε για την ειρήνη όλου του κόσμου, να μην γίνονται δηλαδή πόλεμοι και μάχες μεταξύ των εθνών. «Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου», λέει ο παπάς. Και ακόμη τον ακούμε να μας λέει να προσευχηθούμε να έρθει η ευλογημένη ημέρα όλοι οι χριστιανοί, όλου του κόσμου, να ενωθούμε στην Μία Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι το αίτημα μας «… και της των πάντων ενώσεως».
Μετά μας λέει ο Ιερέας να προσευχηθούμε για την Εκκλησία μας, για τον Ναό του χωριού μας, που χτυπάει η καμπάνα και ερχόμαστε να λατρεύσουμε τον Θεό. «Υπέρ του αγίου οίκου τούτου», λέγει ο Ιερέας. Αλλά ακόμη μας λέει ο Ιερέας να προσευχηθούμε και για αυτούς που έρχονται στην Εκκλησία. Αλλά πως πρέπει να μπαίνουμε στην Εκκλησία, χριστιανοί μου; Πρέπει να μπαίνουμε όχι άτακτα, σαν να μπαίνουμε σε οποιοδήποτε σπίτι, αλλά στην Εκκλησία του Θεού πρέπει να μπαίνουμε «μετά πίστεως, ευλαβείας και φόβου Θεού». Έτσι μας λέγει ο Ιερέας: Με πίστη ότι αυτό το Σπίτι που μπαίνουμε δεν είναι ένα κοσμικό οικοδόμημα, αλλά είναι τόπος άγιος, που λατρεύεται ο Θεός. Γι αυτό και σας λέγω και σας παρακαλώ, χριστιανοί μου, όταν μπαίνετε στην Εκκλησία να κάνετε πρώτα τον σταυρό σας, ν ανάβετε το κεράκι και ν ασπάζεστε τα ιερά εικονίσματα, που είναι κοντά στην πόρτα. Κοντά στην πόρτα, λέγω και όχι να προχωράτε και να ασπάζεστε τα εικονίσματα του τέμπλου, γιατί αυτό δημιουργεί ανησυχία στο εκκλησίασμα. Και μετά να κάθεστε σε μια γωνιά να προσεύχεστε.
Και για άλλα και για άλλα διάφορα αιτήματα ακούμε τον Ιερέα να μας λέει να προσευχηθούμε μετά τα «Ειρηνικά». Να προσευχηθούμε για την πόλη που κατοικούμε, αλλά και για όλες τις πόλεις και για όλα τα χωριά. Είναι το αίτημα: «Υπέρ της πόλεως ταύτης, πάσης πόλεως κι χώρας». Να προσευχηθούμε να ‘χουμε καθαρό αέρα και να δίνει η γη πλούσια τους καρπούς της.»Υπέρ ευκρασίας αέρος, ευφορίας των καρπών της γης», λέει ο παπάς. Να προσευχηθούμε γι αυτούς που ταξιδεύουν σε μακρυνά πελάγη, «υπέρ πλεόντων», γι αυτούς που έκαναν μακρές οδοιπορίες, που ήταν μάλιστα και επικίνδυνες τότε «υπέρ των οδοιπορούντων», λέμε. Να προσευχηθούμε για αυτούς που είναι ανήμποροι και άρρωστοι – «των νοσούντων», γι αυτούς που λένε: «αχ!, απόκαμα, δεν μπορώ!», «υπέρ των καμνόντων» δηλαδή. Και ακόμη μας λέει ο παπάς μας να προσευχηθούμε και για τους αιχμαλώτους, που είναι μακριά από την γλυκεία πατρίδα τους σε ξένη γη και σε ξένα χέρια.
Και στους αιχμαλώτους βέβαια εννοούμε και τους φυλακισμένους αδερφούς μας, για να έρθει η γλυκιά ημέρα να ελευθερωθούν από την φυλακή και συνετισμένοι για ότι έκαναν να επιστρέψουν ειρηνικά στην οικογένειά τους. Και στην πολιτισμένη τάχα εποχή μας –στους αιχμαλώτους- ας βάλουμε και αυτούς που κλείνονται στο ασανσέρ!...
Τέλος, προσευχόμαστε για τους εαυτούς μας να μας σώσει ο Θεός από κάθε κακό και κίνδυνο. Είναι αυτό που ακούμε τον παπά να λέει: «Υπέρ του ρυσθήναι ημάς από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης». Αλλά ακόμη ποιο δυνατό είναι αυτό με το οποίο τελειώνουν τα «Ειρηνικά». Και γι αυτό ο Ιερέας, ενώ μέχρι τώρα απευθυνόταν στο εκκλησίασμα και έλεγε σε αυτό τι να προσευχηθεί, και ο λαός, δηλαδή ο ψάλτης, έλεγε το «Κύριε ελέησον», τώρα ο Ιερέας απευθύνεται κατευθείαν στον Θεό και λέει ο ίδιος: «Αντιλαβού, σώσον, ελέησον και διαφύλαξον ημάς ο Θεός τη ση χάριτι». Και επειδή στο αίτημα αυτό ο Ιερέας δεν στρέφεται στον λαό, αλλά στον Θεό, για υτό και ο λαός δεν λέει τώρα το «Κύριε ελέησον», αλλά αλλάζει και αυτός στροφή και απευθύνεται στον Ιερέα και λέει το «Αμήν».

Σας εύχομαι, χριστιανοί μου, και ευχηθείτε και εσίς για εμένα, να μας σώσει ο Θεός, όπως το ακούμε στα «Ειρηνικά», από κάθε θλίψη, οργή, κίνδυνο και ανάγκη.  







+από το βιβλίο του Επισκόπου 
Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως
κ.κ. Ιερεμίου Φούντα+
+Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ+
-Σύντομα κηρύγματα-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου