Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (17) - ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΥΠΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΕΜΙΟΥ ΦΟΥΝΤΑ


 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 



















17. ΤΑ ΙΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (β)

+από το βιβλίο του Επισκόπου 
Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως
κ.κ. Ιερεμίου Φούντα+ 
+Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ+
-Σύντομα κηρύγματα-

1. Ερμηνεύοντας την Θεία Λειτουργία, αγαπητοί μου χριστιανοί, φτάσαμε στα Ιερά Αναγνώσματα, το Αποστολικό και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα. Βλέπετε, στην Θεία Λειτουργία δεν έχουμε μόνο προσευχή στον Θεό, αλλά έχουμε και διδαχή. Μιλάμε εμείς στον Θεό με την προσευχή μας, αλλά μιλάει και ο Θεός σε εμάς με τα Ιερά Αναγνώσματα, γιατί αυτά τα Αναγνώσματα είναι η φωνή του Θεού, είναι θεόπνευστα, όπως λέγαμε και στο προηγούμενο κήρυγμά μας.

Σας έλεγα όμως στο προηγούμενο κήρυγμα ότι όχι μόνο στην Εκκλησία πρέπει να ακούμε τα Ιερά Αναγνώσματα, αλλά και στο σπίτι μας πρέπει να έχουμε την Αγία Γραφή και να διαβάζουμε κάθε μέρα ένα κομμάτι από αυτήν. Οι παλαιοί πνευματικοί, που ήταν άγιοι, το έβαζαν σαν κανόνα στους χριστιανούς που εξομολογούσαν να διαβάζουν την Αγία Γραφή. Και οι χριστιανοί, όπως το είχαν ιερή συνήθεια να ανάβουν καντήλι και να κάνουν την πρωινή και την βραδυνή προσευχή τους, έτσι πάλι το είχαν ιερή συνήθεια και το θεωρούσαν ιερό τους καθήκον να διαβάζουν το άγιο Ευαγγέλιο.
Σαν πνευματική οικογένεια που αποτελούμε, ας μου επιτραπεί να αναφέρω μια προσωπική μου εντύπωση από το δικό μου σπίτι: Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ποτέ δεν θα το ξεχάσω, που κάθε πρωί έβλεπα την μακαριστή μανούλα μου – που εργαζόταν σαν καθαρίστρια – δεν θα ξεχάσω, λέγω, που κάθε πρωί την έβλεπα μετά την πρωινή της προσευχή να διαβάζει την Καινή Διαθήκη με την μετάφραση του Τρεμπέλα, που με καύχημά μας λέμε ότι είναι δικός μας, είναι Γορτύνιος, ως καταγόμενος από την Στεμνίτσα.
Να έχετε, αγαπητοί μου χριστιανοί, το άγιο Ευαγγέλιο στα σπίτια σας και να το διαβάζετε. Διαβάζοντας το άγιο Ευαγγέλιο μπαίνει το οξυγόνο του ουρανού στην οικογένειά σας και έρχεται η Χάρη του Θεού σ’ αυτήν. Ανδρόγυνα που διαβάζουν το άγιο Ευαγγέλιο θα φέρονται σεβαστικά προς τους γονείς τους και θα βρούν το νόημα της ζωής τους.




2. Αλλά θέλω να σας πω στο σημερινό μου κήρυγμα, αγαπητοί μου χριστιανοί, να διαβάζετε με ορθόδοξο τρόπο την Αγία Γραφή και όχι όπως οι αιρετικοί προτεστάντες. Και ακούστε πως πρέπει να διαβάζουμε με ορθόδοξο τρόπο την Αγία Γραφή.
Τον τρόπο μας το δίνει η Θεία Λειτουργία.  Όπως το είπαμε στο προηγούμενο κήρυγμα και όπως το ξέρουμε, για να διαβάσει ο παπάς στην Θεία Λειτουργία το ιερό Ευαγγέλιο , λέμε μια ιδιαίτερη ευχή, θυμιάζει, ανάβουν τα παιδάκια τις λαμπάδες και έπειτα λέει το «Σοφία. Ορθοί. Ακούσωμεν του αγίου Ευαγγελίου» και διαβάζει το Ευαγγέλιο. Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, παρμένο από την Θεία Λειτουργία, διαβάζουν πρώτα οι χριστιανικές οικογένειες το άγιο Ευαγγέλιο στο σπίτι τους.
Στα χριστιανικά σπίτια παλαιότερα το άγιο Ευαγγέλιο ήταν στα εικονίσματα. Εκεί είναι η θέση του Ευαγγελίου, στα εικονίσματα, και όχι στην τσέπη, όπως την έχουν οι προτεστάντες και την κουβαλάνε μαζί τους. Στα εικονίσματα  πρέπει να είναι η Αγία Γραφή, όπως στους Ναούς μας είναι πάνω στην Αγία Τράπεζα. Στα χριστιανικά λοιπόν σπίτια παλαιά, μετά την βραδυνή προσευχή, που την έκανε όλη η οικογένεια μαζί, τότε, με αναμμένο καντήλι και το θυμιατήρι, σήκωναν στα χέρια το μικρό παιδάκι, που ήταν αθώο, και έπαιρνε από τα εικονίσματα το Ευαγγέλιο. Διάβαζε ο πατέρας ένα κομματάκι, άκουγαν οι άλλοι, έλεγε δύο λογάκια σε αυτό που διάβαζε και μετά έδινε πάλι το Ευαγγέλιο στο μικρό παιδί, το ξανασήκωναν και αυτό το έβαζε στην θέση του, στα ιερά εικονίσματα. Ω, χρόνια! Από τέτοιες οικογένειες βγήκαν άγιοι. Σήμερα μας κυβερνάει η τηλεόραση. Γουρλώνουμε τα μάτια σ’ αυτήν, που πολλές φορές έχει και βρώμικα, τα οποία βλέπουν και τα παιδιά μας και μολύνονται.




3. Διαβάστηκαν λοιπόν τα Ιερά Αναγνώσματα στην Θεία Λειτουργία, αδερφοί μου χριστιανοί. Αλλά, όπως ξέρετε, πρώτα διαβάζεται το Αποστολικό Ανάγνωσμα και έπειτα το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα. Γιαυτό όμως πρώτα διαβάζονται τα λόγια των Αποστόλων και μετά τα λόγια του Χριστού; Σωστό το ερώτημα αυτό, αλλά θα πρέπει να θυμάστε που σας είπα ότι η Θεία Λειτουργία έχει αναγωγικό χαρακτήρα. Από τα κατώτερα στα ανώτερα. Πρώτα λοιπόν τα λόγια των Αποστόλων και μετά τα λόγια του Χριστού. Πρώτα το Αποστολικό και έπειτα το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα.
Αλλά θα σας πω τώρα τελειώνοντας μια στεναχώρια μου, αδερφοί μου χριστιανοί. Η στεναχώρια μου είναι ότι ενώ ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο έχουν χρυσά λόγια, οι χριστιανοί μας όμως δεν τα καταλαβαίνουν τα λόγια αυτά. Και ενώ ο παπάς προτού να διαβαστούν τα Αναγνώσματα είπε «Πρόσχωμεν» και πλαί «Πρόσχωμεν», οι χριστιανοί μας δεν κατάλαβαν τίποτε από αυτά. Αυτός ο πόνος έκανε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο – να έχουμε την ευχή Του και ας είναι αναπαυμένη η ψυχή Του για όσαν μας πρόσφερε -, ο πόνος λέγω ότι οι χριστιανοί δεν καταλαβαίνουν στην Εκκλησία τα Αναγνώσματα, έκανε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να εισάγει στην Θεία Λειτουργία την μετάφραση των περικοπών που διαβάστηκαν. Αλλά θα έλεγα, χριστιανοί μου, αυτό να το κάνετε εσείς οι ίδιοι το Σάββατο το βράδυ στα σπίτια σας. Έχετε όλοι ημερολόγια, που γράφουν ποιος Απόστολος και ποιο Ευαγγέλιο θα διαβαστούν την άλλη μέρα και έχετε και την Καινή Διαθήκη σε μετάφραση. Έτσι μπορείτε να διαβάστε μόνοι σας από το Σάββατο βράδυ σε μετάφραση τα Ιερά Αναγνώσματα της άλλης μέρας και θα τα εννοείτε λοιπόν, όταν τα ακούτε. Έτσι θυμάμαι ότι μας έλεγαν οι πνευματικοί μας πατέρες να κάνουμε και εμείς, όταν ήμαστε παιδιά.



+από το βιβλίο του Επισκόπου 
Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως
κ.κ. Ιερεμίου Φούντα+ 
+Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ+
-Σύντομα κηρύγματα-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου